Söndag
29 Dec 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Måndag
13 Jan 1 match
Fredag
17 Jan 1 match
Söndag
19 Jan 1 match
Söndag
26 Jan 1 match
Söndag
09 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Fredag
21 Feb 1 match
Lördag
29 Feb 1 match
Fredag
06 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match
Lördag
21 Mar 1 match
Söndag
27 Sep 1 match
Lördag
03 Okt 1 match
Fredag
09 Okt 1 match
Söndag
11 Okt 1 match
Lördag
17 Okt 1 match
Söndag
25 Okt 1 match
Söndag
01 Nov 1 match
Söndag
08 Nov 1 match
Lördag
21 Nov 1 match
Fredag
27 Nov 1 match
Söndag
29 Nov 1 match
Söndag
06 Dec 1 match
Fredag
18 Dec 1 match
Onsdag
06 Jan 1 match

Målvaktsakademin ska utveckla tekniskt skickliga målvakter

6 augusti 2020 11:03
SSL, Ungdom

Endre IF har startat en målvaktsakademi som ska utveckla och utbilda tekniskt skickliga målvakter. Med hjälp av ett omfattande videomaterial får tränare, ledare och målvakter bra stöd för det, dessutom träffas akademin en gång per månad och då deltar målvakter från hela föreningen och även andra föreningar på Gotland.


Vem är Henrik Edwall? Jag är född i Härnösand men stannade inte där särskilt länge utan är uppvuxen i Örebro. I ”gnällbältet” bodde jag tills för fyra år sedan när jag, min fru och våra tre barn bestämde oss för att flytta till Gotland.

Varför blev det Gotland? Vi var här på semester och fastnade totalt. Vi ville få mer livskvalitet, komma närmare havet och naturen, dessutom hörde vi att Gotland var Idrottens ö vilket lät spännande i och med att vi är en rätt aktiv familj.

Vad arbetar du med? Jag är fastighetstekniker på Coop där jag arbetar med öns samtliga nio butiker. Coop är coolt!

Hur är det att vara ledare i Endre? Fantastiskt kul! Föreningen har en bra syn på idrottaren och jag gillar den familjära stämningen, till exempel fadderarbetet och gemensamma kick-offs. Min väg in i Endre var genom att vara tränare i F0607 som består av 34 positiva tjejer. De är riktiga kämpar. Jag är i dagsläget lagledare men har även träningsfokus på våra fyra målvakter i F0607.

Var kommer målvaktsintresset ifrån? Målvakter har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag var själv målvakt i fotboll där jag hade en målvaktstränare som bidrog med en grym utveckling för mig. Han fokuserade på mig och mitt utvecklingsbehov, var ett bollplank och gav otroligt med energi.

Du har erfarenhet av både fotboll och innebandy. Är det rätt att påstå att fotbollen är bättre på organiserad utbildning? Ja, både fotbollen och ishockeyn har kommit riktigt långt i att utbilda sina målvakter. Innebandyn har inte kommit lika långt, men nu är vi ordentligt på gång.

Vems idé är målvaktsakademin? Det var Endres utvecklingskonsulent Lennart ”Lelle” Roos idé från början. Sedan frågade han om jag ville vara ansvarig för den. Jag har fått väldigt fria händer att utveckla verksamheten.

Har du tagit fram konceptet själv? Själva idén kring hur upplägget ska se ut kommer från mig. I och med att jag själv inte har varit innebandymålvakt så jag kände att jag behövde hjälp av någon med mer erfarenhet. Därför tog jag kontakt med Oscar Lundin och ”Din Goalie Camp" som blev väldigt intresserade av att samarbeta med oss. Tillsammans har vi arbetat fram ett utbildningsmaterial vars bas är 70 videoklipp som tydligt visar allt från grundläggande saker som grundposition till specifika saker som smarta offensiva utkast.

Ni har också tagit fram speciella fysövningar för målvakter? Det stämmer. Tillsammans med A-lagets fystränare Tobias Söderberg har vi spelat in 55 videoklipp som visar övningar som är särskilt viktiga för målvakter.

Är det andra föreningar eller förbund som tagit fram liknande arbetsmaterial? Delar av det, men helhetskonceptet och den bredd på utbildningsmaterialet som vi har är tveklöst ledande i Sverige.

Finns tankar på att följa upp målvaktsakademin med en spelarakademi? Absolut, men vi behöver en person som kan ta min roll i den akademin och som kan arbeta fram ett material för utespelare tillsammans med någon, till exempel Oscar Lundin. Huvudorsaken till att vi började längst bak i uppställningen är på grund av att målvakten har en viktig roll som ändå ofta glöms bort. Det är inte helt ovanligt att det är någon som får dra på sig målvaktskläderna enbart för att ”fylla” målet och sedan övar man främst utespelarna så de lär sig att passa och skjuta.

Vad är visionen med målvaktsakademin? Det är att utveckla tekniskt skickliga och moderna målvakter som med stort självförtroende kan försvara och leda sitt lag framåt. Vi vill utbilda våra målvakter så de vet hur de ska agera i de olika situationer som de hamnar i på match och träning. Det gör att de får bättre självförtroende och trygghet i sitt målvaktsspel.

Det måste vara enklare att rekrytera ledare om de har ett gediget utbildningsmaterial att luta sig mot? Så är det. Många föräldrar som blir tränare i Endre IF har inte själva spelat innebandy eller har spelat för väldigt länge sedan. Med hjälp av utbildningsmaterialet får de snabb hjälp att lära ut grundövningar på träningar.

Vem får tillgång till materialet? Alla ledare i Endre och tjejerna som är med i målvaktsakademin. Förutom alla videoklipp får de också en mapp där övningarna beskrivs och länkas till rätt utbildningsfilm. Tanken är att det ska fungera så från och med i höst. Vi kommer att ge tillgång till allt via Endres ”Teams” där alla filmer på målvaktsövningar finns. Det kommer att vara till stor hjälp för tränare och målvakter.

Träffas ni i målvaktsakademin regelbundet? Det gör vi. Vi har en träff per månad där ca 20 - 25 målvakter från Endre ingår. Vi har även med några målvakter från Stenkyrka, vilket är otroligt kul! Det som är så fantastiskt är att det är tjejer från flickor födda 2012 till A-lagets målvakter som deltar. Våra A-lagsmålvakter Thea Ekholt och Frida Görtz är instruktörer och vi är väldigt glada och tacksamma för att de valt att vara med på tåget. Det är rätt unikt att A-lagsmålvakter på elitnivå ställer upp och utbildar barn och ungdomar så som Thea och Frida gör.

Har Thea och Frida också lärt sig något nytt? Ja, trots att de redan är så skickliga så jobbar de hela tiden med små detaljer. Bland annat kommer ni få stifta bekantskap med ”Görtz-utkastet” framöver. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det påminner om att kasta macka med en sten.

Den 5 september har ni kickoff, berätta om det? Då kör vi igång Endres målvaktsakademis utbildningskoncept. Två instruktörer från ”Din Goalie-Camp”, Per Falk och Thomas Sjödin dyker upp. De kommer att gå igenom delar av det nya utbildningskonceptet under en heldag. Det här är en bra början på en spännande resa! Nästa år kommer vi fortsätta att utveckla målvaktsakademin 2.0.